Zijn noten gezond of niet?

Gepubliceerd op 29 juli 2017 om 09:23

Vetten in noten

In noten zit veel vet, voornamelijk onverzadigd vet. Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol en verlaagt het slechte LDL-cholesterol, wat helpt je bloedvaten gezond te houden. Ongezouten noten zijn in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum opgenomen. Met een handje noten (25 gram) per dag loop je minder kans op een aantal chronische ziekten. Een grote studie bevestigt volgens het Voedingscentrum dat het regelmatig eten van noten de kans vermindert op hart- en vaatziekten en kanker. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het risico op sterfte door luchtwegziekten, diabetes of infectieziekten verkleint.

De hoeveelheid vet verschilt overigens per nootsoort. Zo bevatten amandelen, hazelnoten en walnoten meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan bijvoorbeeld cashewnoten. 

Vitamines en mineralen in noten

Daarnaast bevatten noten veel mineralen zoals ijzer, kalium, calcium, koper en selenium. Mineralen zorgen voor een goede gezondheid, normale groei en ontwikkeling. Noten leveren ook de nodige vitamines, zoals vitamine B en E. Vitamine B is eigenlijk een verzamelnaam van acht water oplosbare vitamines. Deze spelen een belangrijke rol bij de zogenaamde cellulaire celstofwisseling. Wat eigenlijk niets anders betekent dan dat ze verantwoordelijk zijn voor het opslaan en vrijmaken van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten.

Voor vitamine B11 en vitamine B12 geldt een uitzondering, zij zijn namelijk voornamelijk verantwoordelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, vorming van maagzuur, een goede werking van de lever en optimale werking van ons zenuwstelsel. B-vitamines worden niet door ons lichaam geproduceerd en halen we dus volledig uit onze voeding. Vitamine B komt voornamelijk voor in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vleeswaren, melkproducten en niet te vergeten in noten!

Vitamine E is in tegenstelling tot vitamine B een vet oplosbare vitamine. Vitamine E staat samen met vitamine C beter bekend als antioxidant. Een antioxidant zorgt ervoor dat cellen en weefsels beschermd worden tegen beschadiging door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die door de chemische processen in ons lichaam vrij komen en schade kunnen aanrichten. Vrije radicalen komen ook van buitenaf ons lichaam binnen, bijvoorbeeld door zonlicht en vervuilde lucht. Maar wanneer we een gezond voedingspatroon hanteren is het niet nodig om extra antioxidanten tot je te nemen. Wanneer je de fasen van PowerSlim volgt is het wel aan te raden om de PowerSlim Multivitamine en AcidoSlim te gebruiken, zodat je altijd aan je dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen voldoet.

Van vitamine terug naar nootjes..

Noten zijn naast alle bovenstaande punten ook nog eens rijk aan vezels en eiwitten. Vezels zijn onder andere goed voor de stoelgang. Eiwitten zijn bouwstoffen die zorgen voor diverse processen in ons lichaam. Ook zorgen ze ervoor dat de spiermassa behouden blijft en dat een hongergevoel voorkomen wordt. Doordat noten rijk zijn aan eiwitten kunnen ze als volwaardige vleesvervangers gebruikt worden!

Tot nu toe komen noten dus aardig goed uit de bus. Toch is het zo dat noten door hun hoeveelheid vet, veel energie leveren en dus ook veel calorieën. Een handje gemengde noten (25 gram) bevat zo’n 160 calorieën. Dat staat qua energie gelijk aan een boterham met kaas. Het is daarom verstandig om noten in kleine hoeveelheden te eten. Die zak is “Oh zo verleidelijk!”, maar hou het bij een handje. We kunnen dus wel zeggen dat noten gezond zijn, maar eet ze met mate! 

Maar welke noten zijn het beste?

Voorbeelden van veel gegeten noten zijn: amandelen, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Amandelen zijn officieel fruit. Toch worden pinda’s en amandelen vanwege hun eigenschappen tot noten gerekend. Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Na een klein onderzoek naar de diverse voedingstoffen, heeft PowerSlim de volgende noten bekroond om te behoren tot The Big Five.

 1. Amandelen

 2. Walnoten

 3. Pecannoten

 4. Cashewnoten

 5. Hazelnoten

   

Ongebrand, gebrand of geroosterd?

Er bestaan ongebrande noten, gebrande noten en geroosterde noten:

 • Ongebrande noten (rauw) zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten.
 • Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer evenveel vet als rauwe noten.
 • Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen.

Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand, gebrand en geroosterd. Ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda kun je meetellen bij de noten.

Tot slot nog wat handige tips.

Meng eens wat noten door de kwark bij het ontbijt, ze geven niet alleen een lekkere smaak, maar je ontbijt krijgt ineens een enorme boost aan voedingsstoffen. Neem dan wel het liefst ongezouten noten, zout kan namelijk de bloeddruk verhogen. Kies ook voor ongezouten noten als je ’s avonds lekker wil knabbelen op de bank. Eet noten ook zo vers mogelijk, dan bevatten ze de meeste voedingsstoffen.

Wil je noten graag als vleesvervanger gebruiken? 50 gram is dan een prima portie! En kies je dan toevallig voor noten die niet in mijn Big Five staan, let dan goed op. Sommige noten, bijvoorbeeld Macadamia noten zijn wel heel gezond, maar bevatten van alles net een beetje meer. Tien noten leveren al 200 calorieën!

 

Wil je op een gezonde manier afvallen?

Ik help je graag!

 

Bronnen:

 • PowerSlim
 • Voedingscentrum