Tegenvallende weegresultaten met het warme weer?

Gepubliceerd op 30 juli 2018 om 14:04

Het is heet in Nederland! Dat merken we aan van alles, veel dorst, zweten, warme slaapkamers en een tuin die we bijna dagelijks moeten sproeien. Maar misschien zie je dit ook wel terug op je weegschaal. Vanwege het warme weer kun je wat meer vocht vasthouden, waardoor je weegresultaten tegen kunnen vallen deze periode. Vocht heeft natuurlijk ook gewicht en hierdoor kun je een vertekend beeld krijgen op je weegschaal, waardoor het lijkt alsof je minder bent afgevallen. Maar maak je geen zorgen!

Het belangrijkste is dat jouw vetpercentage naar beneden gaat, want daar wil je tenslotte vanaf. Veel mensen zijn zo gefocust op de absolute kilo’s dat ze erg teleurgesteld kunnen raken als het getalletje op de weegschaal niet ver genoeg gedaald is. Focus je niet op het getal op de weegschaal, maar liever op het vet dat je verliest en de spieren die je dankzij de eiwitten opbouwt. Door het verlies van vetmassa en de spieropbouw krijg jij juist een prachtig silhouet.

Als je vocht vasthoudt betekent dat, dat de verhoudingen in je lichaam dus tijdelijk uit balans kunnen zijn. Hierdoor kan je weegschaal aangeven dat je enerzijds qua kilo’s niet zo veel bent afgevallen, terwijl je anderzijds dus wel degelijk vet bent kwijt geraakt. Voor een betrouwbaar resultaat kun je het beste één keer per week op een vaste dag en tijdstip jezelf wegen. Als je aan het PowerSlimmen bent dan doe je dit bij je coach en is het aan te raden om niet tussendoor thuis te wegen. Tussentijds thuis wegen en zien dat het cijfertje op de weegschaal niet daalt, kan je motivatie doen zakken. Bovendien zie je op jouw weegschaal thuis niet wat dat cijfer eigenlijk precies betekent.

De zomer kan juist een uitstekend moment zijn om aan de slag te gaan met een gezonde levensstijl. Zo heb je met warm weer bijvoorbeeld vaak minder eetlust waardoor je gemakkelijker voor een salade of andere lichte maaltijd kiest. Die 2 liter water op een dag, die haal jij ook met gemak!

Tips om te voorkomen dat je vocht vast gaat houden en om vocht af te drijven tijdens de hete zomerdagen:

 • Drink voldoende. Dat wil zeggen 2 liter water per dag. Raak je een beetje uitgekeken op die saaie smaak van water? Natuurlijk kun je er ook iets aan toevoegen waardoor het een stuk lekkerder wordt:
  • Plakjes komkommer
  • Verse munt (ook lekker in de thee)
  • Schijfjes limoen of citroen
 • Eet veel (vocht afdrijvende) groentes. Dit kunnen alle groentes zijn, maar in het bijzonder: bleekselderij, tomaat, komkommer, venkel en asperges. Kijk voor lekkere recepten met deze groentes eens op de receptenpagina.
 • Heb je minder honger dan normaal? Probeer lekker licht te eten. Zoals salades, gerechten met witvis, maak een koude gazpacho of eet eens een dagje vegetarisch. Vlees is namelijk lastiger te verteren en kost je lichaam dan ook veel energie. Met dit warme weer heeft je lichaam zo veel mogelijk energie nodig om af te koelen en liever niet voor het verteren van voedsel. 
  Belangrijk: zorg er wel voor dat je je houdt aan jouw hoeveelheid eetmomenten per dag. Dit zorgt ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt om je spiermassa te behouden. Vind je het moeilijk? Neem dan de wat lichtere PowerSlim producten zoals een soepje (ook meteen een beetje extra zout voor als je je flauw voelt), desserts of dranken.
 • Maak eens een lekkere frisse cocktail van één van de PowerSlim dranken uit de Vakantietips brochure die je van je coach hebt gekregen. Heb je deze niet? Geen probleem, een aantal recepten kun je ook op onze Facebook-pagina vinden. Of doe lekker wat extra (gecrushte) ijsblokjes bij je koude drank.
 • Neem voordat je naar bed gaat een (lauw)warme douche. Hierdoor gaan de bloedvaten openstaan en kan je je warmte beter afvoeren. Een koude douche vernauwt je bloedvaten, dus dit is niet aan te raden vóór het slapengaan. Drink voor het slapen gaan koud water. Hiermee koel je jezelf af van binnen, maar ook je transpiratievocht. Met dit vocht geef je je lichaam de kans om af te koelen.  
 • Beweeg voldoende. Dit stimuleert tevens de doorbloeding en ook je spieren, waardoor overtollig vocht afgevoerd kan worden. Doe dit wel op de minst hete moment van de dagen, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond. Het beste kun je dan rustig joggen of wandelen (vooral als het heel heet is).
 • Leg je ledematen omhoog. Dit helpt om het overtollige vocht af te drijven, omdat het op deze manier beter kan wegstromen. Leg bijvoorbeeld een kussen onder je benen op bed of de bank. Als je juist vocht vasthoudt bij je armen of handen zorg dan dat die wat hoger liggen, bijvoorbeeld in een fijne stoel met hoge leuningen of gebruik hierbij ook een kussen.

En bovenal, blijf doorzetten! Vertrouw in jezelf, met de hulp van jouw coach die voor je klaar staat. Een tegenvallend resultaat is geen reden om de handdoek in de ring te gooien. Ook al lonken de barbecues en terrasjes, nog steeds kun je genieten van de heerlijke zomer en tegelijkertijd een verantwoorde keuze maken. Straks zul je jezelf dankbaar zijn!

 

Bron: 

PowerSlim

 

Wil je op een gezonde manier afvallen?

Ik help je graag!