Tijd voor groente van het seizoen!

Gepubliceerd op 5 november 2018 om 13:15

Tegenwoordig kun je door import uit andere landen en de kassenbouw bijna het hele jaar door jouw favoriete groente krijgen. Maar traditioneel gezien groeien bepaalde groenten natuurlijk in bepaalde seizoenen. Dit is de reden waarom bijvoorbeeld aardbeien in de zomer een stuk goedkoper zijn dan in de lente.

Ook zijn de seizoensgroenten niet altijd hetzelfde. Het kan voorkomen dat door een strenge winter of extreem droge zomer de oogst mislukt. In deze column worden een aantal seizoensgroenten uitgelicht die traditioneel gezien in november aan de beurt zijn.

Boerenkool

Gure wind, winterjassen uit de kast: het wordt weer echt koud in Nederland! Dat betekent ook dat het weer tijd wordt voor stamppot. En wat is nu Hollandser dan stamppot met boerenkool?  Boerenkool is erg gezond, want deze groente levert naast een flinke portie vezels, vitamine A en vitamine C ook het mineraal magnesium. Door ongezonde geraffineerde producten te vervangen door pure voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals boerenkool, kun je een magnesiumtekort voorkomen. Zo kan het weleens zijn dat je je drang naar chocolade kunt verminderen door vaker boerenkool op het menu te zetten. Dat klinkt goed, toch?

Tijdens de eerste fases van het PowerSlimmen laat je de echte aardappelen even achterwege, maar daarvoor in de plaats kun je gebruik maken van de PowerSlim aardappelpuree. Boerenkool is wel toegestaan vanaf fase 1. Maak bijvoorbeeld eens deze boerenkoolstamp met uitgebakken rauwe ham.

 

Boerenkoolstampot met rauwe ham:

Ingrediënten (1 persoon):

  • 1 zakje PowerSlim aardappelpuree
  • 3-4 plakjes rauwe ham, in stukjes
  • 100 g boerenkool
  • 1 el roomboter, gesmolten
  • Nootmuskaat
  • Zout
  • Peper

 

Bereidingswijze:

Doe de boerenkool met ruim water en een snufje zout in een pan. Breng aan de kook en laat circa 15-20 minuten koken. Doe 100 ml koud water in de shaker en meng met de inhoud van het zakje aardappelpuree. Warm dit op in een pannetje of circa 15-20 seconden in de magnetron (800 W). Bak in een droge koekenpan, op matig vuur, de stukjes ham krokant uit. Giet de boerenkool af door een vergiet en druk, met de bolle kant van een lepel, even goed aan zodat er weinig vocht achterblijft. Schep de boerenkool en de uitgebakken ham door de aardappelpuree. Roer vervolgens de gesmolten roomboter door de stamppot om deze lekker smeuïg te maken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

 

Rode biet

Bieten worden ook wel krootjes genoemd, ze groeien onder de grond als knollen en je kunt ze zowel rauw als gekookt eten. Zelfs de bladeren zijn te eten! Deze staan bekend onder de naam snijbieten. Met het eten van deze knol geniet je ook van veel gezondheidsvoordelen. 

 

De voordelen van rode biet:

  • Bieten kunnen helpen tegen een hoge bloeddruk;

  • Er zit maar liefst voor 27% van onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan foliumzuur in rode bieten;

  • De betalaïnen in rode bieten ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften;

  • Verder zitten ze vol voedingsvezels die bijdragen aan een goede spijsvertering en stoelgang.

Vanaf fase 2A kun je rode bieten weer op het menu zetten. Maak bijvoorbeeld eens deze lekkere bietensalade:

 

Bietensalade met ei, feta en walnoten:

 

Ingrediënten:

  • 200 g gekookte bietjes in stukjes
  • 1 gekookt ei in partjes
  • 50 g feta light
  • 5 walnoten, fijngehakt
  • ½ teentje knoflook, geperst
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl citroensap
  • 1 verse peterselie, grof gehakt
  • Peper
  • Zout

 

Bereidingswijze:

Meng de olijfolie met de knoflook, peper, zout en het citroensap om een dressing te maken. Besprenkel de bieten met de dressing en hussel even goed door elkaar. Verdeel de partjes ei en de feta over de bietjes. Maak af met de gehakte walnoten en verse peterselie.

Spruiten

De één gruwelt er van, de ander vindt ze heerlijk: spruitjes. Net als boerenkool, ook een typische Hollandse herfst/wintergroente die je weer in de supermarkt tegenkomt als de dagen kouder en korter worden. Ook in deze minikooltjes vind je een hoop magnesium. Daarnaast bevatten spruitjes onder andere zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel, verschillende B-vitaminen en foliumzuur. Reden genoeg dus om ze eens op het menu te zetten. Net als boerenkool zijn ze gewoon toegestaan tijdens fase 1 van het PowerSlim programma. Ga bijvoorbeeld eens voor deze lekkere Oosterse kip met spruiten en witte kool. 

Oosterse kip met spruiten en witte kool:

Ingrediënten:

  • Ingrediënten:
  • 1 zakje PowerSlim rijst
  • 50 g spruiten, schoongemaakt
  • 40-50 g kipfilet, in reepjes
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el Kikkoman sojasaus
  • 50 g witte kool, gesneden

 

Bereidingswijze:

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ondertussen de spruitjes in circa 5 minuten beetgaar en giet deze vervolgens af. Meng de kip met de sambal, sesamolie en sojasaus. Verhit de wok en roerbak de kip 4 minuten. Voeg de spruitjes en kool toe en roerbak nog 4 min. Voeg de rijst toe en laat nog even mee verwarmen.

Knolselderij

Knolselderij is een heel veelzijdige groente. Je kunt er puree van maken, de knol verwerken in soep zoals de welbekende erwtensoep, hij smaakt goed in curry’s of je snijd de knolselderij in reepjes en je maakt er lekkere frietjes van. Kortom, voor ieder wat wils. En wist je dat er ook een hoge dosis vitamine K in zit? Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de botstofwisseling, bloedstolling en is belangrijk om kalkafzetting in de vaatwanden te voorkomen.

Zet jij vanavond knolselderij op het menu? Hierbij een lekker recept voor vegetarische erwtensoep. Toegestaan vanaf fase 3A:

Ingrediënten voor 4 kommen:

  • 500 g spliterwten
  • 2 winterpenen
  • 1 prei
  • ½ knolselderij
  • 1 ui, gesnipperd
  • Paar takjes selderij
  • 1 laurierblaadje

Bereidingswijze:

Breng 2 liter water aan de kook en voeg de spliterwten, ui en het laurierblaadje toe. Laat 45 minuten zachtjes koken. Snijd ondertussen de prei, wortels, knolselderij en de selderij en voeg deze toe aan de soep en kook nog 30 minuten. Voeg naar smaak naar smaak nog een beetje zout toe. Verwijder het laurierblaadje bij serveren.

Tip: Lekker met roggebrood met verse geitenkaas in plaats van spek.

 

Zo zie je maar weer, iedere groente heeft zijn eigen specifieke hoeveelheden aan vitamines en mineralen met de daarbij behorende gezondheidsvoordelen. Ik wil je dus als tip meegeven, om lekker met groentes te blijven variëren om van iedere groente het specifieke gezondheidsvoordeel te kunnen benutten. Smakelijk eten!

 

Bron: PowerSlim

 

Wil je op een gezonde manier afvallen?

Ik help je graag!