De gezondheidsvoordelen van wandelen

Gepubliceerd op 9 november 2020 om 16:59

Het is november en de herfst is inmiddels halverwege, met regenachtige donkere dagen. We brengen deze maanden daarom logischerwijs meer in huis door. Sommige mensen kunnen in deze tijd van het jaar moeilijk de motivatie opbrengen om naar buiten te gaan. Toch is het belangrijk om dagelijks een frisse neus te halen. In dit jaargetijde is de natuur op zijn mooist. Maak  een fijne wandeling in de buitenlucht, want de buitenlucht heeft namelijk erg veel voordelen voor onze lichamelijke en mentale gezondheid.

Wat zijn de voordelen van buitenlucht op onze gezondheid?

Het spoort aan tot bewegen

De meeste mensen die in deze periode naar buiten gaan doen dit om te bewegen. Wandelen staat op nummer 1. Wandelen is erg goed voor onze gezondheid, omdat het menselijke lichaam gemaakt is om te bewegen. Het activeert en stimuleert allerlei processen waaronder de bloedcirculatie. Een goede doorbloeding zorgt voor het in stand- en soepel houden van bindweefsel. Bovendien heeft een goede doorbloeding ook positieve effecten voor meer energie in onze cellen. De bloedsomloop zorgt dat voedingstoffen in onze cellen aankomen voor energie, voor zuurstof en het afvoeren van afvalstoffen. Onderzoek heeft aangetoond dat wandelen de kans op hart- en vaatziekten verlaagd.

Stressreductie

Wandelen in de buitenlucht zorgt voor het verlagen van stress. Een onderzoek waarbij deelnemers iedere dag een 30 minuten durende boswandeling maakten, verlaagde de hoeveelheid cortisol. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Wandelen in de buitenlucht zorgt voor rust en een ontspannen en relaxed gevoel.

Conditie

Wandelen is een vorm van lichaamsbeweging waarbij de kans op blessures erg klein is. Door dagelijks een half uur te wandelen houd je je conditie op peil en blijf je in beweging.

Positief effect op ons humeur

Het menselijke lichaam is geprogrammeerd om veel in beweging te zijn. Veel processen in ons lichaam, waaronder ons humeur, zijn afhankelijk van daglicht. Binnen zitten, dus een tekort aan natuurlijk daglicht, verlaagd ons gelukshormoon serotonine waardoor we een somber gevoel kunnen ervaren. Een herfstwandeling kan helpen om deze negatieve sombere gedachten op zij te zetten. Wandelen is namelijk goed voor onze mentale gezondheid. Tijdens bewegen maken we gelukstofjes aan die ons een blij gevoel geven.

Frisse lucht en zonlicht

De buitenlucht zorgt ervoor dat we verse frisse lucht inademen in onze longen. Probeer tijdens het wandelen in de natuur eens diep in en uit te ademen, zodat je de lucht tot in je longen voelt komen.

In de herfstmaanden zijn onze dagen steeds korter. Het is daarom belangrijk om genoeg zonnestralen op te vangen. Zonlicht op de huid zorgt namelijk voor het aanmaken van vitamine D. Wist je dat we in de maanden september tot maart/april zelf te weinig vitamine D aanmaken en we afhankelijk zijn van vitamine D uit onze voeding en/of eventuele suppletie. Vitamine D is noodzakelijk voor sterke botten, tanden en een goede werking van spieren. Ga dus ook in de herfst- en wintermaanden naar buiten en laat de zon op je huid stralen.

 

Bron: PowerSlim