Hoe de juiste voeding kan zorgen voor een stralende huid

Gepubliceerd op 13 september 2021 om 13:41

Zo lang mogelijk een stralende en jonge huid behouden, wie wil dat nou niet? Bij het bereiken en behouden van een stralende huid denken we al snel aan dure crèmes, serums en maskertjes. En begrijp me niet verkeerd, natuurlijk is een goede huidverzorging heel belangrijk. Maar wist je dat voeding ook een hele belangrijke invloed heeft op de conditie van je huid?

Een goede huidverzorging en daarnaast ongezond eten, kun je vergelijken met naar de sportschool gaan om vervolgens door de McDrive te rijden.

Voeding vormt de bouwsteen van iedere cel en daarmee dus ook van je huidcellen. Je hebt vast wel eens de opmerking “je bent wat je eet” voorbij horen komen, of “een gezonde huid begint van binnenuit”. In dit geval klopt dat ook. Uitzonderingen daargelaten, kun je je huid namelijk beschouwen als de spiegel van je gezondheid.

Wetenschappelijk onderzoek

Langere tijd is het onduidelijk geweest of er een relatie is tussen bepaalde voedingsmiddelen en de huid en wat die relatie dan precies is. Uit wetenschappelijk onderzoek is inmiddels veel overtuigend bewijs gekomen dat er wel degelijk een relatie is tussen deze twee factoren.

Zo blijkt dat diëten met een hoge inname van koolhydraten, acne kan verergeren en dat voldoende inname van omega-3-vetzuren, antioxidanten, zink en vezels juist een positief effect heeft op het verminderen van acne. Ook symptomen zoals roodheid, een droge huid, broze nagels en droog haar kunnen signalen zijn die wijzen op een ongezond voedingspatroon of een tekort aan antioxidanten, vitamines en mineralen.

Hoe zit dat met de huid?

De huid bestaat uit twee soorten vezels: collageen en elastine. Naarmate je ouder wordt beginnen deze vezels uit elkaar te vallen, met als gevolg dat de weerstand en elasticiteit van je huid afneemt waardoor de huid verslapt. Je voedingspatroon heeft invloed op de snelheid waarmee dit proces plaats vindt.

Een gezonde huid is in vele gevallen afhankelijk van een gezonde spijsvertering en gezonde darmen. Je darmen en huid zijn onderling namelijk sterk verbonden. Als je last hebt van darmproblemen of als de lever en/of nieren afvalproducten niet goed kunnen verwerken, kunnen er opgehoopte gifstoffen in de bloedbaan terecht komen. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals huidaandoeningen.

De darmflora is bepalend voor de conditie, zowel positief als negatief, van je huid. Onderzoek toont aan dat een gezonde darmflora de huidbarrière kan verbeteren, wat ervoor zorgt dat de huid beter vocht vast kan houden. Dit zorgt op zijn beurt voor een gezonde gehydrateerde huid. Ook op het gebied van huidveroudering lijkt een gezonde darmflora een belangrijke rol te spelen. Andersom werkt dit ook. Een gezonde darmflora kun je bereiken (én behouden) door gevarieerd te eten, veel groentes te eten en gedag te zeggen tegen suikers én tegen stress.

Je huid heeft er dus zeker baat bij om je voedingspatroon op een gezonde manier aan te passen. Er zijn een aantal producten die je zoveel mogelijk moet vermijden. Echter zijn er ook een heel aantal zogenaamde ‘superfoods’ die je huid van binnenuit voeden en op die manier bijdragen aan een gezondere huid.

Wat moet ik dan wél eten?

 • Vitamine C
  Als allereerst: groente en fruit (vanaf fase 2). En dan met name (rode) paprika’s, koolsoorten, citrusvruchten, bessen en kiwi’s. Al deze producten zijn belangrijke bronnen van vitamine C. Vitamine C vervult een belangrijke functie in de collageen aanmaak. Hoe meer collageen hoe elastischer de huid.

 • Antioxidanten
  Antioxidanten zijn onmisbaar voor een stevige en elastische huid. Hierbij kun je denken aan wortelen, avocado’s en tomatensoep. Krachtige antioxidanten zijn namelijk vitamine A (wortel, boerenkool, spinazie en andijvie), vitamine E (avocado’s, noten en zaden) en carotenoïden. Lycopeen, de rode stof uit bijvoorbeeld tomaten en rozenbottel, is een belangrijke carotenoïde die de huid kan helpen beschermen tegen huidveroudering.

 • Vitamine B-complex
  Volkoren graanproducten, (gefermenteerde) zuivelproducten, noten en eieren. Deze producten bevatten allemaal vitaminen van het B-complex. En ook deze vitamines spelen weer een belangrijke rol bij het gezond houden van de huid.

 • Silicium
  Havermout bevat silicium, dit is een belangrijke bouwsteen voor de huid wat ervoor zorgt dat de huid elastisch en stevig blijft. Silicium wordt ook wel de huid- en haarvitamine genoemd omdat het positief effect heeft op de huid, haren en nagels.

 • Omega 3-vetzuren
  Bronnen van gezonde vetten zijn vette vis, extra vierge olijfolie, avocado’s en noten. Vette vissoorten bevatten meervoudig onverzadigde visvetzuren, ookwel bekend als de omega 3-vetzuren. Deze omega-3-vetzuren voeden je huid en zorgen dat de huid elastisch blijft. Zo voorkom je niet alleen een droge huid maar ook rimpels.

 • Water
  Last but not least: water. Water zorgt voor een goede hydratatie en afvoer van afvalstoffen. Wat weer bijdraagt aan een gezondere uitstraling. Verder is groene thee een aanrader: zo krijg je water binnen én een portie antioxidanten.

Te vermijden voedingsmiddelen

Het eerste en tevens belangrijkste product dat vermeden moet worden is suiker, en alle producten waarin veel suiker zit verwerkt. Suiker werkt als een soort lijm wat ervoor zorgt dat eiwitvezels (zoals collageen en elastine) aan elkaar kleven, verharden en daardoor beschadigen. Dit zorgt voor o.a. een stugge huidstructuur en verlies aan elasticiteit.

Ook sterk bewerkte voeding heeft zowel een negatief effect op de huid, als op de algehele gezondheid. Denk hierbij aan producten met toegevoegde suikers of transvetten zoals koek, snoep, chips, kant-en-klaar maaltijden etc.

 

Bron: PowerSlim