Ga jij met de feestdagen een heerlijk diner klaarmaken? Er zijn genoeg mogelijkheden om lekkere gerechten te maken die passen binnen het PS. programma. Kijk voor inspiratie in het PS. food & lifestyle kerstmenu of op de website!
Kersttips voor fase 1 & 2
Voorgerecht
- Soepje vooraf? Denk dan aan ongebonden soepen, zoals een (ossenstaart)bouillon, courgettesoep met zalmsnippers of broccolisoep met gerookte kip.
- Je kunt ook een mooie salade op tafel zetten. Een groene salade met zalm, paling of rivierkreeftjes is zalig.
- Gevulde champignons uit de oven vallen ook altijd in de smaak. Lekker met kruidenkaas light, lente-ui en ham of tonijn.
Bijgerecht
- Sausjes zijn vaak erg vet en koolhydraatrijk en worden meestal gemaakt op basis van een roux (boter, bloem en vocht). Bloem bevat veel koolhydraten en is dus niet geschikt voor in fase 1. Maak daarom zelf een sausje op basis van magere kwark of kookroom light met verse kruiden.
- Serveer bij het hoofdgerecht verschillende groenten. Kook ze kort, stoom ze of gaar ze in de oven. De frisse kleuren van groenten staan prachtig bij het vlees of vis en nodigen uit om een ruime portie te nemen.
- Maak een kleurrijke salade met groenten en rauwkost. Denk bijvoorbeeld aan: babyleafsla, stukjes komkommer, stukjes tomaat, rode ui ringen en stukjes paprika. Vanaf fase 2B ook heerlijk met wat geroosterde pijnboompitjes eroverheen.
Hoofdgerecht
- Kies bij het hoofdgerecht voor mager vlees zoals rosbief, kalkoen of kip(rollade). Kijk op de fasekaart voor meer geschikte vleessoorten.
- Alle soorten vis zijn geschikt. Je kunt een hele vis uit de oven serveren of mooie filets bakken.
Nagerecht
- Serveer als dessert een verse muntthee met een etagère van PS. koekjes, wafeltjes, chocoladeparels en repen in stukjes.
Drinken
- Drink zoveel mogelijk water. Zet een mooie karaf neer en doe daar blaadjes munt, partjes citroen, komkommer e.d. in. Ook is het lekker om er steranijs in te doen.
- Om zelf ook te kunnen genieten van een feestelijk glaasje bubbels, kun je Spa rood mengen met één theelepel waterflavouring.
Kersttips vanaf fase 3
Het is heerlijk om uitgebreid te tafelen met kerst. Het gevaar is alleen dat je teveel eet en dat is zonde. Dit kun je voorkomen door:
- Altijd goed en gezond te ontbijten en te lunchen, zodat je niet uitgehongerd aan het kerstdiner zit en jezelf door de honger gaat overeten.
- De maaltijden iets kleiner te houden als je weet dat de tussendoortjes groter zijn dan normaal.
- Beperk je koolhydraatinname bij het diner door geen of maximaal één opscheplepel pasta of aardappels op te scheppen.
- Drink water in plaats van vruchtensap, frisdrank of alcohol.
- Maak een afspraak met jezelf wat voor lekkernij je wel als tussendoortje neemt en wat niet.
Je dag in balans
- Vind je luxe (warme) broodjes echt bij een kerstontbijt horen? Kies dan voor volkoren en bruine varianten of kies voor een lekker meerzaden bolletje of brood van PS. food & lifestyle.
- Roerei met gerookte zalm en bieslook is een heerlijk gezond en feestelijk ontbijt. Voeg de bieslook en zalm pas de laaste minuut toe.
- Het avondeten is vaak uitgebreid en energierijk. Eet de rest van de dag daarom calorie- en koolhydraatarm en eiwitrijk. Neem als lunch bijvoorbeeld een salade met magere vis of vlees en neem geen koolhydraatbron zoals brood. Ook een groentesoepje is een lekker lunchgerecht.
Eet je samen met familie/vrienden?
- Spreek dan af dat iedereen een gerecht meeneemt, zodat je mee kan bepalen wat erop tafel komt te staan en zelf een verantwoorde keuze kan maken.
- Genoten van een heerlijk kerstontbijt of brunch? Kom in beweging en ga bijvoorbeeld een lekker stuk wandelen in de bossen.
PS. food & lifestyle kerstmenu
Dit jaar hebben we ook weer een heerlijk kerstmenu voor je samengesteld. We laten je graag zien hoe een lekker kerstdiner er uit kan zien wanneer je het PS. programma volgt.
Risotto met munt en courgette
Fase 1
Banoffee cheesecake
Fase 1