Koolhydraatarm eten met je gezin

Gepubliceerd op 24 februari 2020 om 14:53

Je eet graag koolhydraatarm, maar de rest van het gezin ziet het misschien niet zitten om altijd maar de aardappelen te schrappen of een maaltijdsalade als avondmaaltijd te eten. Aangezien je ook geen zin hebt om dubbel te koken ben je op zoek naar een andere manier.

Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk! Je kunt gemakkelijk één keer koken voor het hele gezin en ervoor zorgen dat je zelf een koolhydraatarme maaltijd hebt. Hoe? Nou bijvoorbeeld zo:

Algemene tips

  1. Achterwege laten
    De makkelijkste manier is voor jezelf de koolhydraten achterwege laten. Je bakt bijvoorbeeld aardappeltjes of kookt rijst voor de rest van het gezin. Zelf laat je deze achterwege en neem je alleen een grote portie groenten met vlees of vis.  
  1. Vervang de koolhydraten door een alternatief
    Je kunt er ook voor kiezen om de koolhydraatbron voor jezelf te vervangen door een koolhydraatarme variant. Serveer bijvoorbeeld de rijst apart: kook voor jezelf PowerSlim rijst en voor de rest van het gezin gewone (zilvervlies)rijst. Dit kun je natuurlijk ook zo doen met de PowerSlim fusilli, penne, wrap, noodles of aardappelpuree. 
  1. Koolhydraatarme variant voor het hele gezin
    Probeer het eens, de koolhydraten achterwege laten voor het hele gezin. Zo eten zij ook een stukje gezonder. Zorg voor voldoende eiwitten zodat je een vullende maaltijd op tafel zet.
    Wat dacht je van courgetti bolognese, een ovenschotel van ei, groenten en vlees, nasi met bloemkoolrijst of een flinke maaltijdsalade met kip, zalm of garnalen bijvoorbeeld.

Recepten

Om je wat verder op weg te helpen heb ik een lijstje voor je uitgewerkt met allemaal lekkere recept ideeën.

  • Pastasalade
    Maak een lekkere salade met bijvoorbeeld tomaatjes, rucola, komkommer, courgette en eventueel feta, pesto en olijven. Zelf meng je dit met PowerSlim penne, voor de rest van het gezin met volkoren penne.
  • Pasta met zalm, prei en kruiden roomkaas
    Hetzelfde principe, in één pan meng je de zalm, prei en kruiden roomkaas. Daar kook je twee aparte porties pasta bij: PowerSlim pasta en gewone volkoren pasta.
  • Maaltijdsalade met vis
    Maak een heerlijke salade voor het hele gezin. Met bijvoorbeeld garnalen of gerookte zalm, avocado, komkommer, tomaatjes en mayonaise. Serveer er eventueel voor de rest van het gezin nog wat brood bij.
  • Shoarma wrap
    Bak varkensfiletreepjes met shoarmakruiden, ui en wat knoflook. Serveer met ijsbergsla en wat komkommer en tomaatjes. Zelf eet je een koolhydraatarme wrap van PowerSlim, de rest van het gezin kan volkoren wraps of een volkoren pitabroodje nemen.
  • Kipkerrie met rijst
    Maak lekkere kipkerrie van gebakken kip, ui, kerriekruiden en roomkaas met extra groenten. Serveer voor jezelf met PowerSlim rijst of eventueel broccolirijst en voor de rest van het gezin gewone zilvervliesrijst.
  • Vispakketjes uit de oven
    Heel simpel, maak voor iedereen een eigen pakketje. Leg op een stuk aluminiumfolie een lekker visje met een aantal groenten en vouw dicht tot een pakketje. Bijvoorbeeld met snijbonen, courgette en/of tomaatjes en leg er eventueel voor de rest van het gezin nog wat aardappelschijfjes bij. 
  • Tortizza
    Besmeer een (PowerSlim) wrap met tomatenpuree en beleg met bijvoorbeeld tomaatjes, champignons, kipreepjes en wat geitenkaas of geraspte kaas. De kinderen kunnen hun eigen wrap beleggen.
  • Soep
    Maak een grote pan soep, bijvoorbeeld groentesoep of bloemkoolsoep met kukuma. Voor jezelf serveer je er een lekker PowerSlim broodje bij of een extra portie eiwitten in je soep, zoals gerookte kipreepjes. De rest van het gezin kan er een gewoon broodje bij eten.
  • Courgetti met zalm en avocadopesto
    Misschien weet je de rest van het gezin ook wel te overtuigen met courgetti. Bijvoorbeeld met een bolognese saus van tartaar en tomaten of met avocadopesto en een stukje gebakken zalm. Minder koolhydraten en meer groenten, kortom win-win.
  • Wokgerecht met noodles
    Een wokgerecht is ideaal voor een koolhydraatarme maaltijd met het gezin. Wok een aantal toegestane groenten, zoals paksoi, paprika en champignons, met wat sojasaus en eventueel kip of garnalen. Voor jezelf kun je hier de PowerSlim noodles bij serveren en voor de rest van het gezin gewone noodles.
  • Kipsalade met gebakken champignons
    Maak een lekkere kipsalade van gerookte kip, champignons, cherrytomaatjes, avocado en balsamicoazijn. Met voor de rest van het gezin misschien met nog wat brood erbij.
  • Frittata
    Maak een lekkere frittata met bijvoorbeeld boerenkool en feta, of wat dacht je van een frittata met hamreepjes, spinazie en tomaatjes. Doordat de eieren goed verzadigen zal de rest van het gezin de koolhydraten niet eens missen! Serveer eventueel nog met een frisse rauwkostsalade.
  • Hartige pannenkoek
    Pannenkoeken, dat zal vast en zeker in de smaak vallen! Bak voor jezelf een PowerSlim pannenkoek en vul deze met bijvoorbeeld gebakken champignons, hamreepjes en roomkaas.
  • Salade met biefreepjes
    Hoe weet je manlief te overtuigen om een maaltijdsalade te eten? Voeg er biefstuk aan toe zou ik zeggen! Bak de biefreepjes in knoflook en sojasaus en voeg er wat taugé aan toe. Meng met sla en toegestane groenten bijvoorbeeld rode ui, groene paprika en augurken.
  • Nasi
    Gebruik twee pannen en bak daarin de kip met groenten en nasikruiden. Voeg aan de ene pan gekookte zilvervliesrijst toe en aan je eigen pannetje gekookte PowerSlim rijst.
  • Chickenwrap
    Vul een wrap met lekker gebakken kip. Voor jezelf een PowerSlim wrap en voor de rest van het gezin volkoren wraps. Bijvoorbeeld gebakken kip met pikante kruiden, groene paprika, tomaatjes en rode ui. Of gebakken kip met sla, tomaat, avocado, rode ui en de PowerSlim honing-mosterddressing.
  • Curry met rijst
    Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een lekkere curry te maken. Maak zelf je currykruiden van bijvoorbeeld knoflook, gember, rode peper en een sjalotje en voeg daar later tomatenblokjes en kookroom aan toe. Serveer er voor jezelf PowerSlim rijst of bloemkoolrijst bij en voor de rest van het gezin zilvervliesrijst.

Let op: het is wel van belang dat je rekening houdt met de juiste hoeveelheden van de ingrediënten, zodat je niet te hoog uitkomt in koolhydraten en uit ketose raakt. Wil je zeker zijn van de juiste hoeveelheden dan zou je met twee pannen kunnen koken. Eén voor jezelf en één voor de rest van het gezin. Kost geen extra tijd, alleen een extra gaspit ;)